2 Ocak 2015 Cuma


16 Ağustos 2013
Arkadaşım Smokey 

Bu gün okulumuzda Yangın varmış gibi dışarı çıktık. Öğretmenimiz anneme mesaj göndermiş. Annem de dün bize, okulda yangın çıkarsa ne yapacağımızı öğrenmemiz için bu gün okulda mahsuscuktan yangın varmış gibi davranacağımızı, korkmamamızı ve öğretmenimizin söylediklerini yapmamızı söyledi. İyi ki de söylemiş, çünkü okulda aniden zil gibi bir şey çalınca önce çok korktum. Sonra annemin söyledikleri aklıma geldi. Kardeşim de korkmuş olmalı ki, hemen yanıma geldi. Sıraya girip, hemen bahçeye çıktık. Büyük futbol sahasının olduğu yere gittik. Bütün sınıflar orada toplanmıştı. Öğretmenimiz bize isimlerimizin yazılı olduğu kolyelerimizi taktı. Bir süre burada bekledikten sonra, büyük salona gittik. Hani müzik dersi için gittiğimiz var ya! 

İtfaiyeci ağbiler ve onlar ile birlikte bir de ayı geldi. Adı Smokey'miş. Itfaiyeci ağbiler bize yangın çıkarsa neler yapmamız gerektiğini anlattılar. Büyük ekranda yangın ile ilgili resimler gösterdiler. Sonra da bize içinde Smokey'in resimlerinin olduğu, yazılı bir boyama kitabı dağıttılar. Yangın çıkarsa neler yapmamız gerektiğini anlatan resimler de var. 

Sonra yine bahçeye çıktık. İtfaiyeci ağbiler bize itfaiye kamyonunu gösterdiler. Benim evdeki oyuncağıma çok benziyor. İtfaiye kamyonunun hortumundan sırayla hepimiz çimlere su sıktık. Çok eğlenceliydi. Smokey de bize yardım etti. Sonra da bize üzerinde Smokey yazan bileklikler verdi. 






Eve gidince hemen boyama kitabımı boyayacağım! Smokey'i çok sevdim!

Efe


Annenin notu: 

Bu gün okulda Yangın tatbikatı vardı. Biz de öğretmenlerinden gelen bilgilendirme mesajı üzerine, korkup telaşlanmasınlar diye; tatbikat ne demek, neler yapacaklar, vs. ile ilgili biraz konuştuk. Geçen sene, kreşte de yangın tatbikatı yapmışlardı ama unutmuşlar. 

Okula İtfaiye görevlilerinin geleceğini bilmiyorduk. Bizimkilere sürpriz olmuş. İtfaiye kamyonunun hortumundan su sıkmaktan çok keyif almışlar. İtfaiye görevlileri ile birlikte gelen ayı Smokey de çok ilgilerini çekmiş. Smokey'nin dağıttığı bileklikleri çok sevmişler. Çocuklara ulaşmak ve yangın ile ilgili paylaşımlara olan ilgilerini arttırmak için bir maskot kullanmak ne kadar akıllıca bir yöntem! 

Bu arada; Smokey'in bir de web sitesi var. Smokey ile detaylı bilgiye ve boyama sayfası, vb. çalışmalara ulaşmak için http://www.smokeybear.com link ini kullanabilirsiniz. 

Komik bir tesadüf, akşamüstü evde poğaça yaparken altını azıcık yakmışım. Fırını açınca çıkan dumandan, yangın alarmımız ötmeye başladı. Bir baktım Efe ile Ela yerde sürünerek kapıya doğru gidiyorlar. "Hayırdır, nereye?" diye sordum. Ela ; " Yangın çıkınca kötü hava yukarı çıkıyor. O yüzden sürünerek kapıya gidiyoruz. Alarm öttü, dışarı çıkıcaz ya!" dedi. Bu vesile ile, okuldaki yangın eğitiminin amacına ulaştığını gözlemleme fırsatı bulmuş oldum. Bizimkiler az buçuk İngilizceleri ile, ne güzel anlamışlar, neler öğrenmişler diye düşünüp, keyiflendim.