12 Aralık 2014 Cuma



9 Ağustos 2013


Rengarenk bir hafta

Bu hafta renkleri öğreneceğimiz için, öğretmenimiz her gün farklı renk T-shirt ile okula gelmemizi istedi. Pazartesi Kırmızı, Salı Sarı, Çarşamba Mavi, Perşembe Yeşil ve Cuma günü de Mor T-shirt giydik. Bütün hafta renkler ile ilgili çalışmalar yaptık. Renkler ile ilgili kitaplar okuduk, boncukları, legoları renklerine göre grupladık, suluboyaları karıştırıp yeni renkler yaptık. Sarı ile maviyi karıştırınca yeşil, kırmızı ile maviyi karıştırınca mor oluyor.

Öğretmenimizin okuduğu kitaplardan en çok *Little Blue and Little Yellow kitabını sevdim. Kütüphanede var mıdır acaba? Evde resimlerine yakından bakmak istiyorum. 

Efe

*Little Blue and Little Yellow. (1995). Leo Leonni. 

11 Aralık 2014 Perşembe

8 Ağustos 2013


Kütüphane Günü

Bu gün okulumuzdaki kütüphaneye gittik. Artık her Perşembe günü okul kütüphanesine gidecekmişiz. 

Kütüphaneye gidince, öğretmenimiz bize sepetteki yumuşak oyuncaklardan birer tane seçebileceğimizi söyledi. Hepimiz sırayla birer oyuncak alıp ( ben Aç Tırtıl kitabındaki Tırtıl'ı seçtim), yerdeki resimli halının üzerine oturduk. Kütüphane görevlisi bize *Chicca Chicca Boom Boom adlı kitabı okudu. Bu kitabı biliyorum. Okul açılmadan önce kütüphaneden almıştık. Harflerle ilgili komik bir kitap. Kitap okuması bitince, kütüphanede dolaşıp kitaplara bakabileceğimizi ve birer tane kitap seçebileceğimizi söyledi. Okuma arkadaşlarımızı sepete geri bıraktıktan sonra, kütüphanede bize göre olan kitapların bulunduğu bölümde gezmeye başladık. 

Kitap raflarının üzerinde kocaman yumuşak oyuncaklardan var. Bazı oyuncaklar kitaplardakilere benziyor. Aç Tırtıl, Mickey Fare, Minnie, Fil Dumbo, Aslan Kral'daki Simba... Ben bir tane Prenses kitabı buldum, Efe de Aslan Kral'ı buldu. Öğretmenimize kitaplarımızı gösterince, bizi kütüphane görevlisinin masasının olduğu yere götürdü. Kütüphane görevlisi bize adımızın yazılı olduğu kartları gösterdi. Aldığımız kitapları oraya yazacakmış. Gelecek hafta Perşembe günü kütüphaneye gelirken aldığımız kitabı geri getirmemiz gerekiyormuş.  Kütüphaneyi çok sevdim. Burası annem ve babamla gittiğimiz kütüphaneden daha güzel! Keşke başka günler de gelebilsek!

Ela 


* Chicca Chicca Boom Boom. Bill Martin Jr. ve John Archambault.  

10 Aralık 2014 Çarşamba

                                                                                                                                       5 Ağustos 2013

İltifat Kağıdı

Bu gün okula hediye etmek için aldığımız kitapları götürdük. İsteyenler doğum günlerinde okula kitap hediye edebiliyormuş. Bizim doğum günümüz okul açılmadan önceydi ama, Cuma günü okulda kutladığımız için yine de aldık. Öğretmenimiz kütüphane için aldıklarımızı kütüphane sepetine koymamızı söyledi. Sınıf için aldıklarımızı da masasına koydu. Teneffüsten döndüğümüz zaman kardeşim ile bana, kitapların içine yapıştırdığı çıkartmaları gösterdi. Üzerinde isimlerimiz yazıyor. Sonra da kitapları sınıf kitaplığına yerleştirmemizi istedi. 

Kitapları yerleştirdikten sonra, kapının önünde sıraya girdik. Pazartesi günleri Müzik dersine gidecekmişiz. Müzik dersi için büyük bir salona gittik. Diğer Anasınıfları da buradaydı. Müzik öğretmenimiz bize önce bazı işaretler öğretti. Sonra da 2 tane şarkı dinletti. Şarkıları bir daha çaldığında, herkes sözlerini söylemeye başladı ama ben bilmediğim için söyleyemedim. Sadece dinledim. 

Müzik dersinden dönünce, öğretmenimiz bize küçük sarı kağıtlardan verdi. Müzik dersindeki davranışlarımızı çok beğenmiş. 

Bazen öğretmenimiz bize küçük sarı kağıtlar veriyor. Anneme sordum; "Compliment slip" miş. Güzel bir davranış yapınca kazanıyormuşuz. 10 tane olunca, sınıftaki küçük atlardan istediğimiz bir tanesini seçip eve götürebiliyormuşuz. Ama ertesi gün geri getirmemiz gerekiyormuş. "Sen nerden biliyorsun?" dedim. Hem öğretmenimiz sınıfa geldiklerinde anlatmış, hem de verdiği kitapçıkta yazıyormuş. Kahverengi olan atı çok sevmiştim. 10 tane olunca onu seçeceğim. Umarım kimse benden önce almaz.
Efe 

                                                         Compliment Slip 

                                                     

Annenin notu:

Öğretmenlerinin, sınıfa hediye ettikleri kitapların içine üzerinde isimlerinin yazılı olduğu bir etiket yapıştırması bizimkileri çok mutlu etmiş. "O kitapları bizim hediye ettiğimizi herkes bilecek." diye çok heyecanlandılar. 


Anasınıflarında olumlu davranışı pekiştirmek adına, Compliment Slip (iltifat kağıdı) kullanıyorlar. Bu uygulamanın, özellikle Efe de, çok olumlu etkisi olduğunu gözlemliyoruz. Kağıtların üzerinde, "elinden gelenin en iyisini yapmak, yönergelere uygun davranmak, saygı göstermek, işbirliği yapmak" vb. gibi maddeler var.  Öğretmenler çocukların bu krtiterlere uygun bir davranış gösterdiğini düşündüklerinde, ya yanına çağırarak veriyor, ya da çalışıyorlar ise, usulca sıralarının üzerine bırakıyorlarmış. Hangi kritere uygun davranış ile kazandığını da işaretliyorlarmış. 10 tane olunca öğretmenlerine götürüp, küçük oyuncak  atlardan seçecekler. Şimdiden, 10 tane olunca hangi atı seçeceklerinin derdine düştüler. :) 




7 Aralık 2014 Pazar





2 Ağustos,2013



Doğum Günü Sürprizi

Bu gün öğretmenimiz bizi yanına çağırdı ve kardeşimle bana üzerinde Happy Birthday yazan bir bileklik ve bir taç verdi. Vermeden önce taçların üzerine isimlerimizi de yazdı. Sonra arkadaşlarımız bize Happy Birthday şarkısını söylediler. Çok utandım, ama çok da hoşuma gitti. Eve gidene kadar bu taç ile dolaşacağım, herkes görsün! 

Efe





Annenin notu: 

Çocuklar sınıftan kafalarında üzerinde Happy Birthday yazan kağıt taç lar ile çıkınca çok şaşırdım. Heyecandan öyle hızlı konuşuyorlardı ki, ne dediklerini anlayamadım. Öğretmenleri beni görünce, "Doğum günlerinin Temmuz da olduğunu biliyorum, geçti ama okulda da kutlayalım istedik. Herkesin doğum gününü sırayla kutlayacağız." dedi. Çok teşekkür ettim, çok da hoşuma gitti. Böyle bir sürpriz bizimkilerin de hoşuna gitmiş olmalı. Yüzlerindeki kocaman gülümsemeden öyle anlaşılıyor. 

Okuldan verdikleri kitapçıkta, doğum günlerinde okula yiyecek gönderilmemesi isteniyor ve Doğum günü çocuğunun isterse sınıf kitaplığı ya da okul kütüphanesine kitap bağışı yapması öneriliyordu. Bunu hatırlayınca, öğleden sonra kitapçının yolunu tuttuk. Kitaplar arasında seçim yapmakta zorlanınca, hem kütüphaneye, hem de sınıf kitaplığına bağış yapmak üzere ikişer kitap seçtiler. Şanslıydım, kitapçıda indirim vardı. :) 

Efe okul kütüphanesi için, *Danny and the Dinosaur go to camp, sınıf kitaplığı için de **If you give a pig a pancake kitaplarını, Ela ise sınıf kitaplığı için ***Pinkalicious and the Cupcake Calamity, okul kütüphanesi için de ****The Velveteen Rabbit kitaplarını seçti. Kitapları okula götürmek için büyük bir heyecanla Pazartesi gününü bekliyorlar. 


*      Danny and the Dinosaur go to Camp. (1996). Syd Hoff 
**    If you give a Pig a pancake.  (1998)Laura Numeroff.
***   Pinkalicious and the Cupcake Calamity. (2013).Victoria Kann.  
**** The Velveteen Rabbit. Margery Williams